Vissza
2015. szeptember 11.
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület (BBKKE) LEADER Helyi Akciócsoport munkaszervezete kétnapos „Hiszünk a vidék erejében” elnevezésű studytouron mutatta be az érdeklődőknek, illetve a szakmai szervezetek, valamint az irányító hatóság és kifizető ügynökség szakembereinek az egyesület működési területén az elmúlt programozási időszak nyertes pályázataiból megvalósult fejlesztések egy részét.
A résztvevőket Balatonalmádiban a Villa Nautica épületében köszöntötte a Pergő Margit, Berhida város polgármestere, az egyesület elnöke, majd Kontics Monika, az akciócsoport munkaszervezetének vezetője tartott rövid előadást a megvalósított fejlesztésekről, illetve a terveikről. Kiemelte, hogy sikeres időszakot hagytak maguk mögött, hiszen a jogszabályok egymilliárd forintnyi támogatást irányoztak elő a térségnek, amihez további 600 millió forintot tudtak szerezni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni az egyesület által elkezdett minőségbiztosítási programot, amit a jövőben is folytatni szeretnének, hiszen a program értékelése, illetve a bevont vállalkozásoktól érkezett pozitív tapasztalatok alapján érdemes bővíteni és további energiát fektetni a fejlesztésbe. A bevezető után Szabó Szilárd, a Villa Nautica tulajdonosa beszélt a pályázatás során szerzett tapasztalatairól, szólt a nehézségekről is, ugyanakkor nyomatékosította, hogy a pályázati forrás nélkül nem tudták volna a bővítést, átalakítást és modernizálást elvégezni. A kezdeti nehézségeket legyűrve további fejlesztéseket terveznek – mondta. A beszélgetésen részt vett Zsiga Henrik író is, aki a Balatonról írt két kötetének születéséről, illetve az anyaggyűjtés nehézségeiről beszélt, megemlítve, hogy rendkívül jó kapcsolat alakított ki a BBKKE-val, hiszen az egyesület települései is szerepelnek a rendhagyó, ugyanakkor az eladások alapján igen sikeresnek számító könyvekben. A program következő helyszíne szintén Balatonalmádi volt, a csoport a Kézfogás Európa LEADER szoborparkot tekintette meg a Szent Erzsébet-ligetben. A kulturális feltöltekezés után a felsőörsi Gelléri pincészet nemrégiben átadott épületét tekintették meg a látogatók, akiket Antal Gyula tulajdonos avatott be a borkóstolás rejtelmeibe. A borász többek között azon véleményének adott hangot, hogy a pályáztatási rendszer nagyon bonyolult, sok esetben csúsztak a kifizetések, ami gondokat jelentett. A vendéglátást követően Hebling Zsolt, Alsóörs polgármester fogadta a csoportot a közelmúltban átadott Merse LEADER kultúrparkban, majd Várpalotán a térségi kertbarátokkal találkoztak, akik aktív tagjai az egyesületnek. A hosszú nap végén a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontban a litéri Szárazág tánccsoport, a fűzfői Ringató Balaton népdalkórus adott rövid műsort, a két hagyományőrző egyesület tagjai egyébként rendszeresen lépnek fel a LEADER csoport rendezvényein. Az program első napjának befejezéseképp Kalló Zoltán prímás vezetésével a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar lépett fel. Az együttes a LEADER csoporttal együttműködve a térség 22 óvodájában tartott zenés foglalkozásokat, amellyel az volt a szervezők célja, hogy a legfogékonyabb korban lévő gyerekek közelebb kerüljenek más kultúrákhoz is.
A rendezvény második napja kapcsolódott az ötödik litéri Szilvaünnephez, ennek keretében ellátogattak és a helyiekkel együtt ünnepelték a vendégek a termelői piac első születésnapját. A mikrokonferencián Szedlák Attila polgármester helyi fejlesztéseket és terveket mutatta be előadásában, Szabó Gergely, Küngös község polgármestere pedig a Szent Kinga termelőiskola és éléstár programról adott tájékoztatót előadásában. A helyi Zöldág néptánccsoport színvonalas műsora után a közelben lévő Közparkba látogatott ki a csoport, majd a balatonfűzfői Föveny strandon végrehajtott fejlesztéseket tekintették meg, különösképpen az akadálymentes vízi bejáróra. Utolsó programként a csoport tagjai a kenesei Katica Pékség lekvárkészítő üzemébe látogattak, ahol a tulajdonos Gyenge Katalin tartott előadást az elmúlt évek fejlesztéseiről. A kétnapos rendezvényen részt vett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője és osztályvezetője, a Miniszterelnökség munkatársai, a Herman Ottó Intézet munkatársa, együttműködő HACS és munkaszervezet vezetői, munkatársai a Velencei-tó, a Völgyvidék és a Zalai dombhátak térségéből, együttműködő települések és szervezetek tagjai, képviselői. A két nap alatt több mint 200 résztvevő vett részt a programokon.

A rendezvénysorozat folytatására 2015. szeptember 19-én szombaton Balatonfüreden kerül sor, ahol a Turizmus regatta kísérő rendezvényeként helyi termék kiállítást és vásárt tart a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS.
Hiszünk a vidék erejében - kétnapos szakmai program
A program kezdete a Villa Nautica-ban.
Pergő Margit, az egyesület elnöke.
(Pergő Margit, az egyesület elnöke.)
Zsiga Henrik, író.
(Zsiga Henrik, író. )
Látogatás a Kézfogás Európa LEADER Kultúrparkban.
(Látogatás a Kézfogás Európa LEADER Kultúrparkban.)
Gelléri pincészet.
(Gelléri pincészet.)
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook