Vissza
2014. szeptember 21.
Helyi termékek előállításának és piacra segítésének lehetőségeit vizsgálta a küldöttség a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén.
Kulináris Körút - Visegrádi Alap által finanszírozott projekt
 Balaton: A kulináris körút Küngösre érkezett - V4 Study tour
balaton.vehir.hu 2014. 09. 20. – Hivatalos sajtóanyag
 
Szombaton Szabó Gergely, Küngös polgármestere fogadta a nemzetközi küldöttség tagjait.
A Visegrádi Alap által támogatott „Regional, Local Products-Stimulus to Community Development; Registration, Prom, Partnerships: V4forEaP” projekt első állomásaként 2014. szeptember 19-én és 20-án a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS területére látogatott – tájékoztatta hírportálunkat Kontics Monika, programkoordinátor.
 
 
 
Szabó Gergely Küngös polgármestere elmondta, hogy a településen 2009-ben hozták létre a Szociális Szövetkezetet majd egy pályázatnak köszönhetően a Szent Kinga Termelőiskolát. Ez utóbbi hatására 32 új, közfoglalkoztatottnak tudtak munkát biztosítani, így gyakorlatilag a településen megszűnt a munkanélküliség. Feldolgozzák a helyben termelt mezőgazdasági javakat, önellátók lettek, de még eladásra is bőven termelnek. A házi recepteknek köszönhetően, esztétikus csomagolásban kínálják a házias lecsót, a citromos töklekvárt, almalekvárt vagy akár az isteni finom vegyes savanyúságot és még sok minden mást. Tartósítószert nem alkalmaznak, mert többször hőkezelik a zöldségeket.
 
Kontics Monika munkaszervezet vezető elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a maihoz hasonló rendezvényeket, mert kölcsönösen tapasztalatot meríthetnek a találkozó résztvevői. Ugyanakkor felhívta a jelen lévők figyelmét az általuk működtetett www.ertekesminoseg.hu honlapra, ahol napra készen mutatják be működési területükön a pályázatokból létrehozott helyi értékeket. Hozzátettte, hogy a jövőben a LEADER pályázatokon belül a helyi értékeket-termékeket bemutató települések összekötő kerékpárutakat támogatják.
A háromfős lengyel küldöttséget vezető Wojtek Szolinski Varsóból érkezett, hírportálunknak elmondta, hogy az általa képviselt FPR. ORG. szervezet elsődleges célja az, hogy Európában egyenlő feltételek mellett kerülhessen a helyi termékeket létrehozók, függetlenül attól, hogy melyik országról beszélünk. Azt is fontosnak tartja, hogy elsősorban a helyi termelők találkozhassanak egymással, így talán sikerül „kiiktatni” a kereskedőket… Szervezetük A világ számos pontján jelen van, jól képzett tanácsadókkal, így például Afrikától, Ázsián, az Európai Unió számos országában. Kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagállamain belül mindenkinek egyforma esély kell biztosítani a szabad kereskedelemre a hangzatos szavak helyett.
 
képgaléria ITT tekinthető meg)
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook