Vissza
Mézeskalács
35 g porcukor

160 g vaj, 1 tojássárgája

300 g akácméz, 550 g finomliszt

17,5g szódabikarbóna, csipet só

őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint

a dekorációhoz:

1 tojásfehérje

80g porcukor

 A porcukrot a vajjal és a tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet és alaposan elkeverjük. Egy külön tálba összekeverjük a lisztet s szódabikarbónát, a sót és az őrölt fűszereket, s csak ezután adjuk hozzá a mézes-vajas keverékhez. Összegyúrjuk, s legalább 20 percre a hűtőben pihentetjük, hogy könnyen tudjunk a tésztával dolgozni. Ha pihent a tészta, körülbelül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, s tetszőleges formákra kiszúrjuk. Előmelegített 175C-os sütőben 8-10 percig sütjük- fontos, hogy ne barnuljon meg nagyon, mert akkor kemény lesz!​ A dekorációhoz a tojásfehérjét habosra keverjük a porcukorral. Igen, keverjük, nem szabad verni, mert akkor nem lesz fényes. Egy darab háromszögre vágott sütőpapírból tölcsért formálunk. A hosszabb oldalára behajtjuk a tetejét. El kezdjük úgy feltekerni szorosan, hogy a vége hegyes maradjon. Amikor megvan a tölcsér, akkor a végét úgy hajtjuk be, hogy majd később ne zárja el hab útját. A kikevert habot a tölcsérbe tesszük és kidekoráljuk a kisült, kihűlt kalácsokat.
Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook