300 g liszt
100 g zsír
2 g élesztő
160 g tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
150 g kemény szilvalekvár
150 g darált dió
40 g porcukor
½ citrom reszelt héja
60 g tej
A kisült kiflik bevonatához:
150 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítjük a diós tölteléket. A tejet felforraljuk. Ezután összekeverjük a darált diót a porcukorral és reszelt citromhéjjal, majd ráöntjük a forró tejet. Alaposan elkeverjük, és az így elkészült diókrémet letakarva szintén a hűtőbe tesszük.
A tésztát elővesszük a hűtőből, lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy 3,5-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Ezekre a körökre meggyszemnyi diókrémet vagy szilvalekvárt halmozunk. Ezután kifli formájúra feltekerjük őket, és úgy tesszük a tepsire, hogy az a rész kerüljön alulra, ahol összeérnek a tészta szélei. Ez azért fontos, hogy sülés közben kisebb eséllyel nyíljanak ki a kiflijeink. Végül enyhén meghajlítjuk a feltekert tésztákat, hogy valóban kifli formájuk legyen.
180 °C –ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
Egy keverőtálban elvegyítjük a porcukrot és a vaníliás cukrot. Amint kisültek a kiflik, a tálba borítjuk és jó alaposan megforgatjuk őket a vaníliás porcukorban. Ha mindenhol befedte őket a porcukor, tálcára szedjük a púderos kiflijeinket.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.