Vissza
Tepsiben sült szarvashús zöldségekkel
 A príma alapanyag nem minden. Az étel sava-borsát, egyedi aromáját a jól kiválasztott fűszerek és az egyedi elkészítési mód adják – ez fokozottan igaz vadhús esetén.

Páclé 1 kg húshoz: 1-1 evőkanál egész bors & borókabogyó, 2 babérlevél, 1-1 teáskanál tárkony & rozmaring, 1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma. Ezt pedig 1/2 liter vörösborban lassú tűzön forralom 15 percig. Majd ha kihűlt, akkor ráöntöm a húsra.

A húst sütés előtti este sóval, borssal és kakukkfűvel bedörzsöltem. Sütés előtt a szarvashúst serpenyőbe tettem, és zsírban kérget sütöttem rá. A pácléből (15 percig forrt, lassú tűzön, vörösborban , a konyhakert legjava: borókabogyó, babérlevél, tárkony, rozmaring, de nem maradt ki a hagyma és a fokhagyma sem) 5-6 dl-t a tepsibe öntöttem. Így került a szarvas a tepsibe, tetején zöldségekkel megszórva. 45 percet sütöttem fólia alatt, majd szalonnával borítottam, és visszatettem fólia alatt a sütőbe további 70 percre. Ezután levettem a fóliát, a serpenyőből a zsírt a húsra öntöttem, és így sütöttem további 15 percig. Mikor a sütőben az ízek összerendeződtek, és a vadhús, az erdő nemes ajándéka omlóssá vált, fenséges illatok kezdték beteríteni a konyhát, és a család egyre türelmetlenebb lett. Végül elkészült a várva várt családi lakoma, tányérra került a produkció, melyhez a szaftból készült barnamártást szervíroztam, mert az úgy az igazi.

Nem mondom, hogy nem vagyok büszke rá, mert de.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook