Vissza
Gyalogbodza lekvár Jásdi recept
 5 kg bodzabogyó

10 kg cukor

A gyalogbodza elkészítés különös tudást igényel, amit hosszú idő óta örökítenek át a jásdi asszonyok anyáról lányra. Ezt a tudást osztják meg a szépkorúek a fiatalokkal is a tájházben, amikor a gyalogbodza felhasználást és a lekvárfőzést tanítják meg.

A gyalogbodza lekvár a jásdi ünnepi konyha alapanyaga.

A lekvárfőzésnek csak akkor fogjon hozzá, ha biztos abban, hogy a megfelelő alapanyagot használja és a technológiát ismeri! A hibás elkészítés mérgezést okozhat!

 

A bodzaházben szívesen segítenek!

 Első lépésben leszemezzük a bogyókat. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb zöld szár kerüljön a bogyók közé. Régen csizmával taposták össze a szemeket, ma már szőlőprést használnak erre a célra. Préselés közben szúnyogháló segítségével a ki tudjuk szűrni a magok nagy részét. A préselés után kondérba helyezzük és elkezdjük főzni. A kondér aljába köveket helyezünk, hogy elkerüljük a lekvár leégését.

Egy teljes napig főzzük. Főzés közben a felszínre fel jön a „sumina”, az az a méreganyag, melyet egy szűrő segítségével eltávolítunk. Ha már a felszínen nem látunk méreganyagot és el kezd sűrűsödni a lekvár, hozzáadjuk a cukrot. Egy kondérba 10-12 kg kerül. Ízlés szerint édesítse mindenki.

Addig kevergetjük a tűz fölött, amíg a cukor el nem olvad, eközben hozzá adunk még nátrium-benzoátot.

Feltöltjük az üvegeket lekvárral, majd fejjel lefelé fordítva teszem le a légmentes zárás érdekében.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook