Vissza
Szilvalekvár
 recept otthoni lekvárkészítéshez

5 kg szilva

80 dkg cukor

0.5 dl ecet (20%-os)

 

Sokan ízesítuk is a lekvárt fahéjjal, rummal, cirtommal.

 Előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk.

Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva, 5-6 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. Majd megkavarjuk és további 30 percig főzzük.

Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket és megtöltjük mindet lekvárral. Minden üveg tetejére, a lekvárra köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket.

Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat.

Meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook