Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva, 5-6 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. Majd megkavarjuk és további 30 percig főzzük.
Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket és megtöltjük mindet lekvárral. Minden üveg tetejére, a lekvárra köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket.
Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat.
Meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.