0,5 kg darálthús
1 kg savanyúkáposzta
5-6 szelet húsos füstöltszalonna
2 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma
2 tojás
15 dkg barnarizs
só, bors, pirospaprika, babérlevél, kapor
1 ek sertészsír
1 ek étolaj
Közben barnarizst teszek fel főni.
A darálthúsból a tojás, hagyam, fokhagyma, rizs, fűszrek felhasználásával gombócikat készítek.
A megpirult húsokat tepsibe szedem.
A maradék zsiradékon a káposztát párolom.
Elkezdem a rétegzést: káőosza, hús, rá a gombóc, majd befedem káposztával.
Sütöbe tolom és kb 180 fokon egy órán át sütöm.
Tejföllel, kaporral tálalom.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.