Vissza
Sólyi csülökpörkölt körömmel bográcsban
 1.5 kg sertéscsülök (egy nagyobb darab)

1.5 kg sertésköröm

6 közepes db vöröshagyma

5 közepes db zöldpaprika

3 közepes db paradicsom

7 gerezd fokhagyma

4 teáskanál köménymag

ízlés szerint

fekete bors

4 ek fűszerpaprika

200 g sertészsír

3 dl víz

 Csülköt, körmöt csontozzuk ki, vagy legjobb, ha erre már a hentest megkérjük, hogy elkerüljük a szilánkokat.

A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, majd zsíron tegyük fel pirulni egy lábasban. A zsír mennyiségétől ne ijedjünk meg, a jó alaphoz, és ennyi zöldséghez kell ennyi, ettől nem lesz zsíros az étel. Ebben a stádiumban beletehetjük az edénybe a csülök eldarabolt csontjait is. Amikor aranyszínűre pirult, adjuk hozzá a felkockázott nem csípős zöldpaprikát. Amikor a paprika üveges, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is, majd pirítsuk addig, amíg a paradicsom szétfő.

Amikor az alap elkészült, kevés vízzel öntsük fel, és forraljuk össze. Az átmosott körmöket ezután tegyük az alapba, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és lassan, kis lángon pároljuk. Figyeljünk rá, mert könnyen odakap.

Kockázzuk fel a csülköt nagyobb darabokra és akkor tegyük a körömhöz, amikor az már majdnem készre párolódott. Apránként pótoljuk a folyadékot, ne legyen leveses.

Ízesítsük foghagymával, kóstoljuk és főzzük készre.

Akkor jó, ha sűrű és cupákos. Ha túl sok zsír főtt kia húsból merjük le még amíg forró.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook