Vissza
Kolbászos tejfölös krumpli leves
 4 közepes db burgonya

10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)

10 kg füstölt sonka

2 nagy db sárgarépa

1 db fehérrépa

2 közepes fej vöröshagyma

20 dkg parasztkolbász

2 dl tejföl

1 dl tej

1 evőkanál finomliszt

3 kk fűszerpaprika

1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, elhagyható)

babérlevél ízlés szerint (elhagyható)

3.2 l víz

 Apró kockára vágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk.

Lehúzzuk a tűzről, és amikor már nem serceg, mehet bele a sonka és a pirospaprika. Jó alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, mehet bele a babérlevél és a fokhagyma.

Közben karikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, amit teszünk is a fazékba. Figyeljünk az arányokra! Itt még nem kellenek erős ízek. Ameddig a zöldségek félpuhára főnek, gyorsan pucoljuk és kockázzuk a krumplit., mejd beletesszük

Közben karikáztuk a kolbászt is (a bőrét húzzuk le), és a krumplival együtt megy a levesbe. Felfőzzük, és kóstolunk, ismét fűszerezünk

A krumpli gyakori kóstolgatása mellett készítünk egy habarást a tejjel, liszttel és tejföllel. Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2dl tejfölt. Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük. A létől felmelegedett habarást belekeverjük a levesbe, és kóstolunk. Itt még sózunk egy kicsit, nem vittük túlzásba a sózást főzés közben, akkor még kell egy kicsi só. A levest a habarással felfőzzük, és kész. Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

(Kolbászos tejfölös krumpli leves)
Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook