3-5 db sertés köröm
60 dkg sertésből
1,5 fej fokhagyma
30 szem feketebors
1 fej vöröshagyma
sárgarépa
tojás a díszítéshez
só, víz
Mivel a füstölt csülök már sós, így óvatosan megsózzuk. Addig főzzük, amíg a hús és a bőr szinte leválik a csontról. Ha megfőtt, 15 percet pihentetjük.
Tálalás előtt leszedjük a zsírt, tálakba szedjük a bőrt, a húst és a sárgarépát, majd szűrt kocsonya lével felöntjük. Szeletre vágott főt tojással díszítjük. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni és megdermedni.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.