0,5 kg sertéscomb
20 dkg húsos szalonna
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 darab tv paprika
2 darab paradicsom
2-3 ek őrölt fűszerpaprika
1 kk őrölt fűszerkömény
só-, bors-, csípős paprika ízlés szerint
3 ek zsír vagy olaj
Felöntjük bőven vízzel, hogy ellepje. Meghintjük a sóval, borssal, pirospaprikával. Rázúzzuk a megtisztított fokhagymát és hozzáadjuk a darált pirospaprikát.
Fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ez nyílttűzi főzésnél 2-2,5 óra is lehet a mennyiségtől függően. mi általában 100 adagot készítünk.
A fedőt levéve hagyjuk a felesleges vizet elfőni. Csípős paprikával ízesíthetjük. ízlés szerint mehet bele babérlevél, kömény.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.