Vissza
Cigánygulyás pörköltből
 Pörkölt

0,5 kg marhalábszár, vagy nyaka (tarja),

3 dkg zsír, vagy olaj,

2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,

2 ek házi paprika,

1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

 

1 kg burgonya, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, só, csipetke egy tojásból.

 A cigány pörkölt alapanyagai megegyeznek a hagyomásnyös pörköltével, azonban az arányok mások és jóval fűszeresebb.

A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.

 

2 liter sós vízben felteszem főni a cikkekre vágott burgonyát, zellert és a többi gyökérfélét. Mikor majdnem puha, beleteszem a levével együtt a pörköltet és belefőzöm a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook