1 fej vöröshagyma,
15-15 dkg füstült szalonna és kolbász
15 dk vörösbab (konzerv)
2 nagy krumli
2 dl tejföl
só, bors, babérlevél
1 ek étolaj (elhagyható, ha jó zsíros a szalonna)
víz
ízlés szerint erdei gomba
Babérlevéllel fűszerezem, vízzel felöntöm, hogy ellepje és összeforralom.
Beleteszem a káposztát, majd a burgonyát. Összefőzöm
Tejfölt csomómentesre keverem, néhény burgonyát keményítőnek kiveszek és összeturmixolom vele a habarást. (aki akar, használhatja a klasszikus módon a lisztes vagy keményítős habarást is.)
Beleöntöm a habarást, összeforralom, majd mehet bele a konzervbab. Természetsen előző nap beáztatott száraz bab is tökéletes.
Összeforralom ismét az ízeket.
Kóstolom, fűszerezem és kapros tehjfölell kínálom.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.