Vissza
Fokhagymakrémleves cipóban, ahogyan én készítem
 cipóhoz 3 db

50 dkg liszt

3 dl víz

2.5 dkg élesztő

1.5 dl tej

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

3 fej hibátlan fokhagyma

főzőtejszín

húsleveslé

só, fehérbors

kukoricakeményítő

bacon szalonna, reszelt sajt.

 A cipókhoz a cukros tejben az élesztőt felfuttatom, és a hozzávalókat összekeverem, géppel jól kidolgozom, kb. 1 órát kelni hagyom.

A fokhagymákat a külső héjuktól megtisztítom, de nem pucolom meg.

A megkelt tésztát átdagasztom, cipókat formázok úgy, hogy a foghgymákat belehelyezem, a száruk lógjon ki a tetején, kicsit hagyom még kelni. Kis füleket csípek a tésztából és a sütéshez egy kis olajozott alufóliát teszek bele, így lesz fogantyúja is a cipócsészének.

180 fokon kb 25 perc alatt lesz szép aranybarna.

Ha elkészült hagyom kicsit hülni, majd óvatosan levágom a tetejét és kiszedem a fokhagymát. Megpucolom és ez lesz a leves lapja. Már nem kell pirítani. Összeturmixolom, húslevessel és tejszínnel összefőzöm, szükség szerint ízesítem. Sűríteni kukoricakeményítővel sűrítem.

A cipó tetejére kis sajtot olvasztok, a levest a cipókba töltöm, reszelt sajttal, pirított szalonnával és friss zöldhagymával díszítem.

nálunk az egyik kedvenc leves.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook