Vissza
Birkapörkölt variációk  Litérről alaprecept
 1,8 kg birka hátulja vagy gerince

2 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 tv. paprika

1 érett, hámozott paradicsom

2 ek. sertés zsír

2 ek fűszerpaprika

1 ek. törött bors

1 kk. őrölt kömény

1 dl száraz vörösbor

 

ízlés szerint: szalonna, kolbász, máj

 A birkahúst gondosan előkészítjük, a faggyútól és a hártyáitól megtisztítjuk, majd kb. nagyobb darabokra vágjuk.

Az összedarabolt húst és az összevágatott csontokat feltesszük főzni. Amikor elkezd habozni, kétszer-háromszor átkeverjük, és forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd egy nagy szűrőtálba leszűrjük, leöblítjük.

Ezzel a módszerrel eltűnik a birka faggyús íze.

Összevágjuk a hagymákat, a paprikát, a hámozott paradicsomot és a zsírra tesszük. Rögtön rárakjuk az előfőzött húst és fedő alatt, lassú tűzön (só nélkül) pároljuk. Párolás közben többször átkavarjuk.

Amikor kezdi elfőni a saját levét, rászórjuk a paprikát, a borsot, a köményt, a sót és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd jó puhára főzzük. Ezzel a módszerrel, igazi „pörkölt” ízt kap a hús.

A főzési idő utolsó 10 percében hozzáöntjük a bort is.

(Birkapörkölt variációk Litérről alaprecept)
Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook