2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tv. paprika
1 érett, hámozott paradicsom
2 ek. sertés zsír
2 ek fűszerpaprika
1 ek. törött bors
1 kk. őrölt kömény
só
1 dl száraz vörösbor
ízlés szerint: szalonna, kolbász, máj
Az összedarabolt húst és az összevágatott csontokat feltesszük főzni. Amikor elkezd habozni, kétszer-háromszor átkeverjük, és forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd egy nagy szűrőtálba leszűrjük, leöblítjük.
Ezzel a módszerrel eltűnik a birka faggyús íze.
Összevágjuk a hagymákat, a paprikát, a hámozott paradicsomot és a zsírra tesszük. Rögtön rárakjuk az előfőzött húst és fedő alatt, lassú tűzön (só nélkül) pároljuk. Párolás közben többször átkavarjuk.
Amikor kezdi elfőni a saját levét, rászórjuk a paprikát, a borsot, a köményt, a sót és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd jó puhára főzzük. Ezzel a módszerrel, igazi „pörkölt” ízt kap a hús.
A főzési idő utolsó 10 percében hozzáöntjük a bort is.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.