Vissza
Balaton4 program
8. program szállás nélkül
Forróné Sress Zsuzsanna, természetgyógyász, gombaszakértő által vezett program a Bakonyban.
A program időjárástól függően kerül megrendezésre, meghirdetés a program előtt kb 14 nappal.
Indulás a jásdi Szederfa vendégház elől

A gombák se nem növények, se nem állatok, alapvetően kicsit mindegyikre hasonlítanak, de egyesi biológiai felépítésű élőlények. A Földön jelenleg megközelítőleg 1,5 millió gombafaj él, melyek közül a 4 miliméternél nagyobbakat nevezzük nagygombáknak és jelentős részük ehető, azonban jónéhány mérgező az ember számára.
Csapadékban gazdag időszakokban a Bakony dombjai és völgyei gombával telített területté válnak. Szakértő túravezetőnk segítségével megismerkedhetnek az erdőben talált gombafajokkal, szedhetnek olyan étkezésre alakalmas gombát, amit otthon nyugodtan elkészíthetnek és elfogyaszthatnak.
A program szervezését tehát erősen az időjárás befolyásolja, a legkedvezőbb, ha egy esős időszak után kicsit felmelegszik az idő, kisüt a nap, akkor azt követően 5-10 napon belül megtelnek az erdők, mezők gombákkal.
A gomba, vadgyümölcs gyógynövény szedését jogszabály szabályozza. Bár sokan azt hiszik, hogy a szabadon terem, szabad szedést is jelent, ez azonban nem így van. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet alapján, az erdei haszonvétel általános szabályai vonatkoznak a gombagyűjtésre is.
„42. § (1) Gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése, illetve forrásvíz elhordása
a) az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségben erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával,
b) az állam 100%-os tulajdonában nem álló erdőben a haszonvételi joggyakorló előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.
(2) Ha jogszabály másképpen nem rendelkezik, egyéni szükségletnek minősül személyenként, naponta legfeljebb
a) 2 kg gomba,
b) 2 kg vadgyümölcs vagy
c) 2 kg gyógynövény gyűjtése.
(3) Egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, gyógynövény illetve forrásvíz kereskedelmi forgalomba nem hozható.”
A túra keetében így a gombákkal az erdő élővilágával, a vonatkozó szabályozásokkal is megismerkedhetnek.
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook