Vissza
Balaton4 program
5. program szállás nélkül
Helyi termékek, helyi ízek

A programsorozat keretében többféle gasztonómiai élményt kínáló programmal várjuk a térségbe vendégeinket

1. Sajtkészítő workshop
A berhidai Szamarasház sajtműhely közreműködésével 1 napos sajtkészítő workshop, ahol megismerkedhetsz a sajtkészítés alapjaival.
Ami készül, olyan friss sajt, ami el is tudsz rögtön fogyasztani, vagy vacsorára meggrillezhetsz.
A program 9.00 órakor kezdődik és kb. 16.00-17.00 óráig tart. Ennek keretében megismerkedhetsz az alapanyagok eredetével, barátkozhatsz a gazdaság lakóival, akik jó sokan vannak :) kutyák, macskák, kacsák, libák, tehenek és persze a szamár.
A sajtokat mindenki maga készíti Sinka Klára vezetésével.
Megismerkedhetsz az eszközökkel, technikákkal ... a végén akár otthon is el tudsz majd egyszerűbb sajtokat készíteni.
A workshop legalább 4 fő részvételével indul, a maxim 10 fő tud részt venni egy - egy alkalommal.
A programok ősszel és tavasszal kerülnek meghirdetésre, a megvalósítás előtt kb 1 hónappal.
Részvételi díj 2021-ben: 25.000 ft/fő

2. Bodza szedés és befőzés
A bodza az egyik olyan növény, amely ilyentájt, májusban borul virágba, és külsejével, illatával csak erősíti bennünk az életöröm érzését. És mint annyi más virágról, a bodzáról is elmondhatjuk, hogy nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni.
A jásdiak a bodzások, ismerik a bodza felhasználásnak minden csínját-bínját. A gyalogbodza bogyójából főzik azt a lekvárt, ami a helyi gasztronomia egyik "csúcstermékének", a bodzalekváros-mákos hosszúkalácsnak is az alapja.
A lekvárkészítés nagy tapasztalatot igényel, hiszen a gyógynövénytudomány szerint, mérgező gyümölcs.
Az asszonyok viszont pontosan tudják hogyan, és meddig kell főzni ahhoz, hogy finom, ehető, ízes lekvár váljon belőle.
A bodzának talán még többen használják otthon a virágját, amiből ízletes szörp, vagy desszert is készíthető.
A bogyók egyébként augusztus-szeptember környékén érnek be. Magas a C-vitamintartalmuk, de cukrok, értékes szerves savak és színezőanyagok is találhatóak bennük, ezért ugyancsak sokoldalúan felhasználhatóak. Többek között például pikáns, ízletes dzsemet lehet készíteni belőle. De akár szörpöt, ételszínezőt és bort is szoktak előállítani ezekből a kis bogyókból.
A bogyójánál azonban virágzata jóval ismertebb és népszerűbb a konyhai finomságok kedvelői között. Hiszen ki ne ismerné az egyedi ízvilágú, nyári délutánokon kellemesen hűsítő, citromos aromájú bodzaszörpöt? Ez a finomság éppen ezekből a kis fehér virágokból készül.
A másik ismert felhasználása a bodza virágának a palacsinta ízesítése. Ez az ínycsiklandó nyalánkság úgy készül, hogy a tenyérnyi virágzatot belemártják a híg palacsintatésztába, majd kisütik. Ha eddig nem tetted, mindenképp kóstold meg, érdemes!
A Bodzaházban azonban kóstolható bodzabor, ami egy alkoholos fehér és rozé ital, illetve bodza ízesítésű sör.
A bodzavirágzásához kapcsolódó programok május hónapban kerülnek megvalósításra jásdi Bodza napon, melynek időpontja a rendezvény előtt 2 hónappal kerül meghatározásra.

A gasztronómiai program részvételi díja 2021-ben 25.000 Ft/fő, elkészült 1 kisüveg lekvárt és szörpöt mindenki magával vihet, illetve akár a szedett bodza virágot és bogyót is otthoni felhasználásra.
Helyszínen kalács és palacsintatésztás bodzavirág kóstolás.

3. Kalács készítés – keltkalács, mézeskalács, kürtöskalács tematikus workshopok
Időtartam 3-6 óra
Minimum 4 fő, maximum 10 fő részvételével kerül megrendezésre
A programok keretében a megjelölt tészta történetét, elkészítésének módját tanulhatják meg és kóstolhatnak a már elkészült termékekből.
A kalács több ünnepünk elmaradhatatlan süteménye, desszertje, melynek elkészítése során a lakást belengi az édes illat, felkészítve szívünket az ünnepekre.
Legyen az édes, vagy sós, mézes, vagy kürtös, bármelyik könnyen elkészíthető otthon is, ha a megfelelő technikát és a szükséges alapanyagokat ismerjük.
A programok Katica pékség közreműködésével kerülnek megvalósításra, ahova „vendég” cukrászok is meghívásra kerülnek.
Részvételi díj 2021-ben: 15.000 Ft/fő

4. Grillezés szabadtűzön
Nyári kiscsoportos program, maximum 6-8 fő részvételével.
Minden, amit a grillezésről tudni kell, húsok, halak, zöldségek, vendég chef közreműködésével, vacsorával, borkóstolóval
A menü az aktuálisan meghirdetett esemény programjában kerül meghatározásra, illetve a jelentkezők választhatnak a megadott alapanyagok közül.
Részvételi díj 2021-ben: 35.000 Ft/fő

5. Halászlé készítés balatoni hagyományokkal
A Balatonfűzfői Horgász Egyesület horgásztanyáján megrendezésre kerülő program, az egyesület családi napja keretében.
Készül balatoni és bajai halászlé, babgulyás, grillezet húsok.
Kellemes Balaton-parti környezetben töltheti el a délelőttöt, megkóstolva a helyben készített ételeket.
A program, 2021. július 3-án kerül megrendezésre, a további években az időpont június elején kerül meghirdetésre.
Részvételi díj2021-ben: 4000 Ft/fő + az ételekhez jegyet kell váltani.

6. Kelt tésztás ételek késztése
A program a kalács készítő workshopokhoz hasonlóan kerül megrendezésre. a Bakony és Balaton keleti kapujának gasztronómiai hagyományai jegyében. Időtartam 3-6 óra
Minimum 4 fő, maximum 10 fő részvételével kerül megrendezésre
A programok keretében a megjelölt tészta történetét, elkészítésének módját tanulhatják meg és kóstolhatnak a már elkészült termékekből.
A programok Katica pékség közreműködésével kerülnek megvalósításra, ahova „vendég” cukrászok is meghívásra kerülnek.
Részvételi díj 2021-ben: 15.000 Ft/fő

7. Kávé kóstolás
Balatonalmádiban a BAB Kávézóban várjuk a kávé szerelmeseit.
Kávékóstolás
Van, aki nem csak szereti, de imádja a kávét, akinek egy csésze fekete nem csak reggeli ébresztő, hanem egy hosszúra nyúló csodás pillanat, amit nem csak ízében, de illatában, színében, krémességében is igazán kiélvez.
Te is ilyen vagy?
Akkor ne hagyd ki kávékóstolónkat, ahol saját pörkölésű, frissen őrölt specialty kávékkal ismerkedhetsz meg.
Baristánk elnavigál a kávék csodálatos, elvarázsolt világában és első kézből (csészéből) győződhetsz meg arról, hogy egy minőségi kávé mennyire, de mennyire finom.
Nekünk a kávé a mindenünk, a szenvedélyünk, az életünk, a reggelünk, a délutánunk, a szerelmünk. Gyere el Te is és légy részese egy feledhetetlen pillanatnak.
Ha pedig Te is úgy átérzed a Bab Kávé speciális hangulatát, Téged is bűvkörébe ragad, akár haza is viheted a kedvenced.

Részvételi díj 2021-ben: 4.000 Ft

8. Gurulnak a gombócok
Balatonfűzfőn várja a gombócos ételek kedvelőit a Gombócfesztivál.
"Kedves vendég tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél" (Pető Margit) a program mottója.
A színes programokkal megvalósuló rendezvényen, mindenki kedvére kóstolhat a hagyományos édes és fűszeres gombócokból. A rendezvény hagyományosan augusztus első hétvégéjén, szombaton kerül megrendezésre, melynek látogatása ingyenes. Az aktuális időpontot és programot minden év júniusában hirdetik meg a szervezők.

9. Lecsóvariációk
Balatonkenese legjelentősebb gasztronómiai fesztiválja az Országos lecsófesztivál.
Évről évre egyre több lelkes főzőcsapat méri össze tudását és receptjét a Balaton festői panorámáját nyújtó Széchenyi parkban.
A rendezvényt minden évben színes kulturális programok kísérik, így családi kikapcsolódásnak is nagyszerű.
Szeretett volna a versenyben indulni, de nem volt még csapata, bátorsága, lehetősége … vagy valami más hiányzott.
Programajánlatunk keretében indítsanak saját csapatot, vagy csatlakozzanak az alakuló spontán közösséghez.
A programban a konyha, porta építésével kezdődik. Az alapanyagok előkészítése, a főzés, sütés … pakolás és takarítás is a résztvevők feladatai közé tartozik.
Minden évben új receptet alkotunk, amely a Bakony és Balaton keleti térségének hagyományaira és alapanyagaira épül … vagy úgy alakul, ahogy sikerül.
Ami biztosított a jó hangulat, finom ételek és egy vidám nap.
Csapat indítási vagy csatlakozási feltételekről az éves program meghirdetésekor adunk tájékoztatást.

10. Falusi disznóvágás
Hagyományos, hamisítatlan disznóvágás és disznótoros program a Balatonfői Falumúzeum Egyesület közreműködésével. Feldolgozásra kerül egy falun nevelkedett 100-020 kg-os sertés
Program:
5.45 Bátorság merítő, szíverősítő és pogácsa
6.00 a disznó búcsúztatása
6.40 Feldolgozás megkezdése
7.30 hagyományos disznótoros reggel, hagymás sültvér, sültmáj, rendszeres pálinkakóstolás
A sertés feldolgozása böllér segítségével, darabolás, hurka-kolbász töltés, sonka és szalonna formázás
Ebéd készítése
Húsleves, friss sültek, toroskáposzta, házi sütemények
Az ebéd elfogyasztása után kóstolót kaphatnak a porta rendrakásának élvezetéből is.
A program csoportok számára nyitott, csapatépítő programnak ajánljuk.
Külön rendelhető élőzenés program.
A program ára szállás nélkül 2021-ben 450.000 Ft + a sertés aktuális ára, természetesen a teljes feldolgozott sertés a csoporté.

A programok helyi rendezvények és meghirdetett főzőkurzusok keretében kerülnek megrendezésre.
A pontos időpontok és regisztrációs lehetőség a rendezvények előtt 30 nappal jelennek meg honlapunkon. Jelentkezni a gasztroprogramok@gmail.com címen lehet, illetve a programnál megjelenő regisztrációs íven.

A programok helyi rendezvények és meghirdetett főzőkurzusok keretében kerülnek megrendezésre.
A pontos időpontok és regisztrációs lehetőség a rendezvények előtt 30 nappal jelennek meg honlapunkon.

A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook