Vissza
Balaton4 program
3. szolgáltató
Közösségi tér és interaktív kiállítóhely.
Bodzaház – az út a cél! Közösségi tér és interaktív kiállítóhely.
www.bodzahaz.hu
A Bodzaház 2021-ben nyitotta meg kapuit Jásdon.
Interaktív kiállítás minden korosztály számára! Kézműves foglalkoztató, turisztikai információs pont, tájház, konferencia és esküvő helyszín Jásdon, a Bakony keleti kapujánál.
„Jásdiak a bodzások” – A Bakony keleti kapujánál található Jásd településen élőkre használatos szójáték, melyben a 2021 tavaszán megnyíló Bodzaház is visszaköszön. A bodza, mint növény sokoldalú felhasználását, valamint annak kapcsolatát a jásdi emberekhez mutatjuk be egy interaktív, állandó kiállításon a hozzánk látogatók számára. Az egész évben nyitva lévő Bodzaház galériájában állandó képkiállítások is megtekinthetők, a Bodzából készült termékek ajándékboltunkban megvásárolhatók. Tartalmas szórakozást kínál a Bakony keleti kapujában megnyílt hiánypótló turisztikai információs pont!

A Bodzaház egy helyszínen található a Szlovák tájházzal, ami sok kiállító hellyel ellentétben lehetőséget ad arra, hogy a kiállított tárgyakat megfogjuk, kipróbáljuk, vagy akár a viseletekbe belebújjunk, ezzel is közelebb kerülve a helyiek hagyományaihoz.
A helyszín alkalmas kisebb konferenciák, hivatalos, családi, vagy baráti rendezvények megtartására. Kitűnő kulturális programok, megrendezésére.
A helyszín nyitvatartási időben látogatható.
Amennyiben komplex bakonyi programba építve szeretné a kiállítóteret és a tájházat megtekinteni, kérje ajánlatunkat a gasztroporogramok@gmail.com címen.

2. Bodza szedés és befőzés
A bodza az egyik olyan növény, amely ilyentájt, májusban borul virágba, és külsejével, illatával csak erősíti bennünk az életöröm érzését. És mint annyi más virágról, a bodzáról is elmondhatjuk, hogy nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni.
A jásdiak a bodzások, ismerik a bodza felhasználásnak minden csínját-bínját. A gyalogbodza bogyójából főzik azt a lekvárt, ami a helyi gasztronomia egyik "csúcstermékének", a bodzalekváros-mákos hosszúkalácsnak is az alapja.
A lekvárkészítés nagy tapasztalatot igényel, hiszen a gyógynövénytudomány szerint, mérgező gyümölcs.
Az asszonyok viszont pontosan tudják hogyan, és meddig kell főzni ahhoz, hogy finom, ehető, ízes lekvár váljon belőle.
A bodzának talán még többen használják otthon a virágját, amiből ízletes szörp, vagy desszert is készíthető.
A bogyók egyébként augusztus-szeptember környékén érnek be. Magas a C-vitamintartalmuk, de cukrok, értékes szerves savak és színezőanyagok is találhatóak bennük, ezért ugyancsak sokoldalúan felhasználhatóak. Többek között például pikáns, ízletes dzsemet lehet készíteni belőle. De akár szörpöt, ételszínezőt és bort is szoktak előállítani ezekből a kis bogyókból.
A bogyójánál azonban virágzata jóval ismertebb és népszerűbb a konyhai finomságok kedvelői között. Hiszen ki ne ismerné az egyedi ízvilágú, nyári délutánokon kellemesen hűsítő, citromos aromájú bodzaszörpöt? Ez a finomság éppen ezekből a kis fehér virágokból készül.
A másik ismert felhasználása a bodza virágának a palacsinta ízesítése. Ez az ínycsiklandó nyalánkság úgy készül, hogy a tenyérnyi virágzatot belemártják a híg palacsintatésztába, majd kisütik. Ha eddig nem tetted, mindenképp kóstold meg, érdemes!
A Bodzaházban azonban kóstolható bodzabor, ami egy alkoholos fehér és rozé ital, illetve bodza ízesítésű sör.
A bodzavirágzásához kapcsolódó programok május hónapban kerülnek megvalósításra jásdi Bodza napon, melynek időpontja a rendezvény előtt 2 hónappal kerül meghatározásra.

A gasztronómiai program részvételi díja 2021-ben 25.000 Ft/fő, elkészült 1 kisüveg lekvárt és szörpöt mindenki magával vihet, illetve akár a szedett bodza virágot és bogyót is otthoni felhasználásra.
Helyszínen kalács és palacsintatésztás bodzavirág kóstolás.
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook