A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület 2007-2008. folyamán megalkotta Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját (HVS), amely alapján 2008-ban LEADER Helyi akciócsoport címbirtokosságot nyer.

A HVS kiemelt közösségi, hálózatépítési programja A „Helyi termék - Helyi érték - Helyi gazdagodás” program, melynek alapjait maga a HACS készítette el.

A program célja: egységes arculat alatt népszerűsíteni a térség termékeit és szolgáltatásait, biztosítva egy folyamatos hálózati együttműködés által kialakított kontrollt a folyamatos elvárt szolgáltatatás- és termékminőséggel szemben.

 • Képviseljük az érdekeket
 • Közelebb hozzuk a lehetőségeket
 • Közelebb hozzuk a piacot, erősítjük az együttműködéseket
 • Közösségi marketingtevékenységet folytatunk
 • Költséghatékonyan dolgozunk
 • Erősítjük a térségi összetartozást

A folyamatosan bővülő tagsággal (termékekkel és szolgáltatásokkal) specifikálni a térséget, megkülönböztethető gazdasági arculatot adni a szereplőknek, amely mindenki számára egyértelműen beazonosítható módon a Bakony és Balaton keleti kapujának földrajzi térségét és a színvonalas szolgáltatásokat, minőségi termékeket jelenti.

A program alapjainak megvalósítója – szakmai tanulmányok jogbirtokosa, az arculat kialakítója, a minősítéssel kapcsolatos döntések jóváhagyója – a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület.
A program bevont partnerként való működtetője a „Balaton Térségfejlesztő” Szociális Szövetkezet, amely szervezet a minősítési rendszer tagdíjainak kezelője, a működéshez kapcsolódó személyi és rezsi költségek viselője, együttműködő partner a Bakony és Balaton KKKE által megvalósításra kerülő önálló programelemekben, önálló projektmegvalósító, pályázó az ÚMVP (DIT)-től eltérő más források esetén.

A minősítési rendszerhez való csatlakozás díjáról az elnökség 9/2011. (09.21) számú határozata rendelkezik az alábbiak szerint:
Az elnökség 9/2011. (09.21) határozata
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS Helyi termék és minősítési rendszerbe történő regisztrációs díját 500.000 Ft-ban állapítja meg, amely a regisztrációt követő 5 évig érvényes.

 • Logo és egyéb marketing elemek használata
 • Információs táblákon, plakátokon, prospektusokban, honlapon, helyi újságban, térségi térképen való megjelenés
 • Rendezvényekhez való csatlakozási lehetőség
 • Közös, illetve térségi, országos és nemzetközi vásárokon, rendezvényeken való megjelenési lehetőség
 • Érdekképviselet a térségi jellegű gazdasági együttműködések jegyében
 • Rendezvények, fórumok szervezése
 • Képzések szervezése
 • Adatbázis kialakítása
 • Információszolgáltatás, pályázati tanácsadás, marketing tanácsadás
 • Honlapon való megjelenés, folyamatos karbantartással
 • Tanácsadás a tagok egyedi marketing eszközeinek (logo, címke, stb.) megjelenését illetően
 • Rendezvények, hírek megjelentetése
 • A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület és a „Balaton Térségfejlesztő” Szociális Szövetkezet ellátja a hálózat szervezésével, erősítésével, érdekképviseletével, egységes megjelenítéssel kapcsolatos munkálatokat, tevékenységeket, pályázatokon vesz részt, mely pályázati összegeket a közös marketing tevékenység megvalósítására fordítja.
 • Rendszeresen általános információt szolgáltat rendezvényeiről, tevékenységi köréről, fejlesztési elképzeléseiről, adatai változásairól
 • Használja a minősítési rendszer logoját, egyéb marketing elemeket
 • Együttműködik a hálózat más tagjaival
 • Saját honlapján megjeleníti a Bakony és Balaton KKK Egyesületet
 • Tevékenységi területén helyet biztosít az Bakony és Balaton KKK Egyesület és minősítési rendszer hálózati tagjai részére, tevékenységükkel kapcsolatos információs anyag elhelyezésére
 • A Hálózat tagjai hálózati tagdíjat fizetnek, amelynek összegét a Bakony és Balaton KKKE elnöksége határozza meg és a „Balaton Térségfejlesztő” Szociális Szövetkezet kezel.

Várjuk együttműködő partnerek jelentkezését, közösen sikeresebbek lehetünk!

Megtalál minket
2017-ben támogatónk
Legfrissebb hírek
Vállalkozásfejlesztési intézkedéshez tartozó kötelező vállalásról szóló tájékoztató
Mikrovállalkozások tudásátadási programmal összekapcsolt kisléptékű fejlesztése című intézkedésünk keretében előírt kötelező vállalásokhoz kapcsolódó tájékoztatás
Hiszünk a vidék erejében - kétnapos szakmai program
Vállalkozásfejlesztési intézkedéshez tartozó kötelező vállalásról szóló tájékoztató
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület (BBKKE) LEADER Helyi Akciócsoport munkaszervezete kétnapos „Hiszünk a vidék erejében” elnevezésű studytouron mutatta be az érdeklődőknek, illetve a szakmai szervezetek, valamint az irányító hatóság és kifizető ügynökség szakembereinek az egyesület működési területén az elmúlt programozási időszak nyertes pályázataiból megvalósult fejlesztések egy részét.
A résztvevőket Balatonalmádiban a Villa Nautica épületében köszöntötte a Pergő Margit, Berhida város polgármestere, az egyesület elnöke, majd Kontics Monika, az akciócsoport munkaszervezetének vezetője tartott rövid előadást a megvalósított fejlesztésekről, illetve a terveikről. Kiemelte, hogy sikeres időszakot hagytak maguk mögött, hiszen a jogszabályok egymilliárd forintnyi támogatást irányoztak elő a térségnek, amihez további 600 millió forintot tudtak szerezni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni az egyesület által elkezdett minőségbiztosítási programot, amit a jövőben is folytatni szeretnének, hiszen a program értékelése, illetve a bevont vállalkozásoktól érkezett pozitív tapasztalatok alapján érdemes bővíteni és további energiát fektetni a fejlesztésbe. A bevezető után Szabó Szilárd, a Villa Nautica tulajdonosa beszélt a pályázatás során szerzett tapasztalatairól, szólt a nehézségekről is, ugyanakkor nyomatékosította, hogy a pályázati forrás nélkül nem tudták volna a bővítést, átalakítást és modernizálást elvégezni. A kezdeti nehézségeket legyűrve további fejlesztéseket terveznek – mondta. A beszélgetésen részt vett Zsiga Henrik író is, aki a Balatonról írt két kötetének születéséről, illetve az anyaggyűjtés nehézségeiről beszélt, megemlítve, hogy rendkívül jó kapcsolat alakított ki a BBKKE-val, hiszen az egyesület települései is szerepelnek a rendhagyó, ugyanakkor az eladások alapján igen sikeresnek számító könyvekben. A program következő helyszíne szintén Balatonalmádi volt, a csoport a Kézfogás Európa LEADER szoborparkot tekintette meg a Szent Erzsébet-ligetben. A kulturális feltöltekezés után a felsőörsi Gelléri pincészet nemrégiben átadott épületét tekintették meg a látogatók, akiket Antal Gyula tulajdonos avatott be a borkóstolás rejtelmeibe. A borász többek között azon véleményének adott hangot, hogy a pályáztatási rendszer nagyon bonyolult, sok esetben csúsztak a kifizetések, ami gondokat jelentett. A vendéglátást követően Hebling Zsolt, Alsóörs polgármester fogadta a csoportot a közelmúltban átadott Merse LEADER kultúrparkban, majd Várpalotán a térségi kertbarátokkal találkoztak, akik aktív tagjai az egyesületnek. A hosszú nap végén a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontban a litéri Szárazág tánccsoport, a fűzfői Ringató Balaton népdalkórus adott rövid műsort, a két hagyományőrző egyesület tagjai egyébként rendszeresen lépnek fel a LEADER csoport rendezvényein. Az program első napjának befejezéseképp Kalló Zoltán prímás vezetésével a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar lépett fel. Az együttes a LEADER csoporttal együttműködve a térség 22 óvodájában tartott zenés foglalkozásokat, amellyel az volt a szervezők célja, hogy a legfogékonyabb korban lévő gyerekek közelebb kerüljenek más kultúrákhoz is.
A rendezvény második napja kapcsolódott az ötödik litéri Szilvaünnephez, ennek keretében ellátogattak és a helyiekkel együtt ünnepelték a vendégek a termelői piac első születésnapját. A mikrokonferencián Szedlák Attila polgármester helyi fejlesztéseket és terveket mutatta be előadásában, Szabó Gergely, Küngös község polgármestere pedig a Szent Kinga termelőiskola és éléstár programról adott tájékoztatót előadásában. A helyi Zöldág néptánccsoport színvonalas műsora után a közelben lévő Közparkba látogatott ki a csoport, majd a balatonfűzfői Föveny strandon végrehajtott fejlesztéseket tekintették meg, különösképpen az akadálymentes vízi bejáróra. Utolsó programként a csoport tagjai a kenesei Katica Pékség lekvárkészítő üzemébe látogattak, ahol a tulajdonos Gyenge Katalin tartott előadást az elmúlt évek fejlesztéseiről. A kétnapos rendezvényen részt vett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője és osztályvezetője, a Miniszterelnökség munkatársai, a Herman Ottó Intézet munkatársa, együttműködő HACS és munkaszervezet vezetői, munkatársai a Velencei-tó, a Völgyvidék és a Zalai dombhátak térségéből, együttműködő települések és szervezetek tagjai, képviselői. A két nap alatt több mint 200 résztvevő vett részt a programokon.

A rendezvénysorozat folytatására 2015. szeptember 19-én szombaton Balatonfüreden kerül sor, ahol a Turizmus regatta kísérő rendezvényeként helyi termék kiállítást és vásárt tart a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS.
Sikeres vállalkozói fórum Balatonfűzfőn - bemutatkozott a minősítési rendszer
Hiszünk a vidék erejében - kétnapos szakmai program
Hagyományteremtő szándékkal, az információk, illetve tapasztalatok kicserélése, a párbeszéd megteremtése érdekében rendezett a térség vállalkozói számára szakmai fórumot Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Helyi akciócsoport (BBKKE) valamint a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (VÁCISZ) szerdán este a csillagvizsgálóban.
Facebook