Vissza
2014. november 28.
Hagyományteremtő szándékkal, az információk, illetve tapasztalatok kicserélése, a párbeszéd megteremtése érdekében rendezett a térség vállalkozói számára szakmai fórumot Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Helyi akciócsoport (BBKKE) valamint a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (VÁCISZ) szerdán este a csillagvizsgálóban.
Sikeres vállalkozói fórum Balatonfűzfőn - bemutatkozott a minősítési rendszer
 A rendezvény sikerét jelzi, hogy a fórumon csaknem félszáz érdeklődő jelent meg.
A vendégeket Pergő Margit a BBKKE elnöke, Berhida város polgármestere köszöntötte, majd Kontics Ferencné a VÁCISZ tevékenységét és a LEADER forrásból megvalósult Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontot mutatta be.
Meghívott előadóként dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és lparkamara elnöke az érdekképviselet kérdéseiről, a szakképzési feladatok lehetőségekről és a 2014-2020-as pályázati tervekről tartott előadást. Többek között beszélt arról, hogy a kamara kiemelt feladata a gazdaság érdekeinek képviselete és érvényesítése a mindenkori kormányzattal szemben. A kamara a nyugati példák szerint akár államigazgatási feladatokat is átvehetne, így biztosítható lenne a folytonosság az ügyintézések tekintetében.
A szakképzés terén kiemelte a kamara által működtetett pályaorientációs programot, és a középfokú oktatási rendszer felülvizsgálatának fontosságát hangsúlyozta.
Élénk érdeklődés övezte az iparkamara elnökének a 2014-2020 közötti európai programozási időszakában nyíló vállalkozásfejlesztési lehetőségekről szóló beszámolóját. Markovszky György megjegyezte, hogy bár még mindig folyik a tervezés, ma már kijelenthető, hogy ebben a programozási időszakba elsősorban a gazdaságot erősítő, vállalkozásfejlesztő támogatási rendszerek és források kerülnek előtérbe. A vissza nem térítendő támogatások mellett a visszatérítendő konstrukciók szerepe is megnő. A kamara felkészült szakemberekkel áll a vállalkozók rendelkezésére a veszprémi, ajkai és pápai irodákban.
A rendezvényen Kontics Monika, a BBKKE munkaszervezetének vezetője bemutatta az általuk készített „Érték és minőség” közösségi marketing programot, és beszélt arról is, hogy egyesületük kiemelt célja a térség esélyeinek javítása, olyan szolgáltatások biztosításával, melyek a minőségi fejlesztéseket helyezik központba. A minősítési rendszer előnyei között felsorolta, a rendszeres professzionális közösségi marketing támogatást, a piaci megjelenés növelését, valamint a bizalmon alapuló kapcsolatok kialakításának esélyeit.
A vállalkozói est konzultációval zárult, illetve az érdeklődők megtekintették és megkóstolhatták a helyi termékekből készített ételeket, amelynek között olyan élelmiszereket is bemutattak, amelyek előállítói már tagjai a BBKKE minőségi rendszerének.
A VEKA-DI Kft. – Hotel Vivien közreműködésével megvalósult bemutatón a Küngösi Szent Kinga termelőiskola lekvár, savanyúság és lecsó termékeiből, a balatonkenesei Katica Pékség termékeiből, a balatonkenesei Pörc Magyar Delikát hús és sajtkészítményeiből, Altai Tibor balatonakarattyai méhéz mézeiből kóstolhattak a résztvevők.
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Megtalál minket
2017-ben támogatónk
Legfrissebb hírek
Határozat kivonat a GDPR-ben foglalt kötelezettségek teljesítéséről
2018. május 17-én megtartott ülésén a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület közgyűlése az alábbi határozatokat hozta.
Vállalkozásfejlesztési intézkedéshez tartozó kötelező vállalásról szóló tájékoztató
Mikrovállalkozások tudásátadási programmal összekapcsolt kisléptékű fejlesztése című intézkedésünk keretében előírt kötelező vállalásokhoz kapcsolódó tájékoztatás
Hiszünk a vidék erejében - kétnapos szakmai program
Vállalkozásfejlesztési intézkedéshez tartozó kötelező vállalásról szóló tájékoztató
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület (BBKKE) LEADER Helyi Akciócsoport munkaszervezete kétnapos „Hiszünk a vidék erejében” elnevezésű studytouron mutatta be az érdeklődőknek, illetve a szakmai szervezetek, valamint az irányító hatóság és kifizető ügynökség szakembereinek az egyesület működési területén az elmúlt programozási időszak nyertes pályázataiból megvalósult fejlesztések egy részét.
A résztvevőket Balatonalmádiban a Villa Nautica épületében köszöntötte a Pergő Margit, Berhida város polgármestere, az egyesület elnöke, majd Kontics Monika, az akciócsoport munkaszervezetének vezetője tartott rövid előadást a megvalósított fejlesztésekről, illetve a terveikről. Kiemelte, hogy sikeres időszakot hagytak maguk mögött, hiszen a jogszabályok egymilliárd forintnyi támogatást irányoztak elő a térségnek, amihez további 600 millió forintot tudtak szerezni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni az egyesület által elkezdett minőségbiztosítási programot, amit a jövőben is folytatni szeretnének, hiszen a program értékelése, illetve a bevont vállalkozásoktól érkezett pozitív tapasztalatok alapján érdemes bővíteni és további energiát fektetni a fejlesztésbe. A bevezető után Szabó Szilárd, a Villa Nautica tulajdonosa beszélt a pályázatás során szerzett tapasztalatairól, szólt a nehézségekről is, ugyanakkor nyomatékosította, hogy a pályázati forrás nélkül nem tudták volna a bővítést, átalakítást és modernizálást elvégezni. A kezdeti nehézségeket legyűrve további fejlesztéseket terveznek – mondta. A beszélgetésen részt vett Zsiga Henrik író is, aki a Balatonról írt két kötetének születéséről, illetve az anyaggyűjtés nehézségeiről beszélt, megemlítve, hogy rendkívül jó kapcsolat alakított ki a BBKKE-val, hiszen az egyesület települései is szerepelnek a rendhagyó, ugyanakkor az eladások alapján igen sikeresnek számító könyvekben. A program következő helyszíne szintén Balatonalmádi volt, a csoport a Kézfogás Európa LEADER szoborparkot tekintette meg a Szent Erzsébet-ligetben. A kulturális feltöltekezés után a felsőörsi Gelléri pincészet nemrégiben átadott épületét tekintették meg a látogatók, akiket Antal Gyula tulajdonos avatott be a borkóstolás rejtelmeibe. A borász többek között azon véleményének adott hangot, hogy a pályáztatási rendszer nagyon bonyolult, sok esetben csúsztak a kifizetések, ami gondokat jelentett. A vendéglátást követően Hebling Zsolt, Alsóörs polgármester fogadta a csoportot a közelmúltban átadott Merse LEADER kultúrparkban, majd Várpalotán a térségi kertbarátokkal találkoztak, akik aktív tagjai az egyesületnek. A hosszú nap végén a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontban a litéri Szárazág tánccsoport, a fűzfői Ringató Balaton népdalkórus adott rövid műsort, a két hagyományőrző egyesület tagjai egyébként rendszeresen lépnek fel a LEADER csoport rendezvényein. Az program első napjának befejezéseképp Kalló Zoltán prímás vezetésével a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar lépett fel. Az együttes a LEADER csoporttal együttműködve a térség 22 óvodájában tartott zenés foglalkozásokat, amellyel az volt a szervezők célja, hogy a legfogékonyabb korban lévő gyerekek közelebb kerüljenek más kultúrákhoz is.
A rendezvény második napja kapcsolódott az ötödik litéri Szilvaünnephez, ennek keretében ellátogattak és a helyiekkel együtt ünnepelték a vendégek a termelői piac első születésnapját. A mikrokonferencián Szedlák Attila polgármester helyi fejlesztéseket és terveket mutatta be előadásában, Szabó Gergely, Küngös község polgármestere pedig a Szent Kinga termelőiskola és éléstár programról adott tájékoztatót előadásában. A helyi Zöldág néptánccsoport színvonalas műsora után a közelben lévő Közparkba látogatott ki a csoport, majd a balatonfűzfői Föveny strandon végrehajtott fejlesztéseket tekintették meg, különösképpen az akadálymentes vízi bejáróra. Utolsó programként a csoport tagjai a kenesei Katica Pékség lekvárkészítő üzemébe látogattak, ahol a tulajdonos Gyenge Katalin tartott előadást az elmúlt évek fejlesztéseiről. A kétnapos rendezvényen részt vett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője és osztályvezetője, a Miniszterelnökség munkatársai, a Herman Ottó Intézet munkatársa, együttműködő HACS és munkaszervezet vezetői, munkatársai a Velencei-tó, a Völgyvidék és a Zalai dombhátak térségéből, együttműködő települések és szervezetek tagjai, képviselői. A két nap alatt több mint 200 résztvevő vett részt a programokon.

A rendezvénysorozat folytatására 2015. szeptember 19-én szombaton Balatonfüreden kerül sor, ahol a Turizmus regatta kísérő rendezvényeként helyi termék kiállítást és vásárt tart a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS.
Facebook